Inca Trail Peru | Blog

Blog Inca Trail

All you need to know for the best Inca Trail Experience

The Inca Trail the iconic 4-day hike to the Inca Citadel Machu Picchu.
The classic Inca trail runs 42 km long high up in the beautiful Andes Mountains in Peru.

1105 views

Tips voor het Voorbereiden de Inca trail in Peru

Tips voor het Voorbereiden de Inca trail in Peru

Peru is een prachtig land, vol met geschiedenis, cultuur en natuur. Een reis naar dit land is een geweldige avontuur en voor veel reizigers is Machu Picchu het absolute hoogtepunt van de reis – hoewel Peru nog veel meer moois te bieden heeft. Wil jij graag de Inca Trail naar Machu Picchu lopen? Dan hebben we een paar super goede tips voor je reis naar peru voor te bereiden en om alles zo goed als vlekkeloos te laten verlopen: Tips voor het Voorbereiden de Inca trail in Peru.

Wat is de beste tijd voor een reis naar Peru?

Peru – en dan met name de Peruaanse Andes – heeft twee belangrijke seizoenen: het regenseizoen (november tot april) en het droge seizoen (mei tot oktober). De meeste hikes worden het hele jaar door aangeboden – dus ook in het regenseizoen – maar sommige mensen lopen liever in het droge seizoen. Hou daar rekening mee, als je die flexibileit hebt. De Inca Trail is altijd gesloten in februari.

Plan je reis naar Peru

Peru is een groot land en er is veel te zien en te doen. Het is daarom belangrijk een beetje van te voren te plannen. Als je de Inca Trail gaat lopen, ben je sowieso in Zuid-Peru: neem aan paar dagen voor Cusco en de Heilige Vallei – naast de Inca trail en Machu Picchu, minimaal een week. Als je nog niet geacclimatiseerd bent op de hoogte, minimaal 8-9 dagen.

Afhankelijk van de beschikbare tijd, kun je een ‘rondje Zuid-Peru’ maken (Arequipa, Puno, Titicacameer), al dan niet gecombineerd met de interesante bestemmingen langs de kust ten zuiden van de hoofdstad Lima (Paracas, Islas Ballestas, Ica, Nazca).

Vanuit Lima kun je ook naar het Noorden, maar Peru is groot dus plan je tijd goed in. Peru leent zich voor een geweldige reis vol cultuur, natuur en avontuur.

Als je denkt aan een reis door Noord-Peru, denk aan bestemmingen als Huaraz (waar je ook geweldige trektochten in de Andes kunt doen), of Trujillo, Chiclayo, Cajamarca; en tot slot, aan wat wel het ‘tweede Machu Picchu” genoemd wordt: de ruine Kuélap.

Machu Picchu ruins visit

Koop je vliegticket naar Peru

Bij de Tips voor het Voorbereiden de Inca trail in Peru, mag het vliegticket natuurlijk niet ontbreken. Er is veel gezegd op het internet* over de beste tijd om een vliegticket te kopen, en over het algemeen wordt aangeraden je verre reis tussen de 4-2 maanden voor ertrek te boeken. Hoe flexibeler je bent (met data, reisduur en luchthaven van vertrek), hoe goedkoper.

*Leestip: Hoe vind je een goedkope vlucht naar Peru?

Waar vlieg je eerst naar toe?

Boek je internationale vlucht naar Lima, de Peruaanse hoofdstad. Vanuit daar gaan sommigen overland naar Cusco, de gateway voor elke tour of trek naar Machu Picchu. Dat kan via de zuidkust en Arequipa (een directe busverbinding is er wel maar alleen via slechte wegen, dwars door de Andes; deze reis durt ruim 24 uur reizen). Je kunt ook vanuit Lima een vlucht naar Cusco nemen van anderhalf uur.

Als je direct vanuit Nederland/ Belgie naar Cusco gaat, vergelijk dan de prijs:

 • vanuit Europa naar Cusco boeken
 • vanuit Europa naar Lima boeken en dan los een Lima-Cusco ticket.

Daar kan soms wat prijsverschil tussen zitten.

In Peru zijn de volgende vluchtmaatschappijen aktief:
LATAM Airlines, Sky Airlines, Viva Air, Star Peru, Peruvian Airlines

Lees tip:
praktische informatie en Tips voor je verblijf in Cusco:

Praktische dingen voor je Peru reis

en tips voor het voorbereiden de Inca trail in Peru

1 – Zorg dat je paspoort geldig is

Het eerste dat je moet doen, is je visum en paspoort regelen. Het is belangrijk om te controleren of uw paspoort nog geldig is en of je een visum nodig heeft voor Peru (dat is voor Nederlanders en Belgen niet het geval). Als je paspooort verlengd moet worden, doe dit ten minste acht weken voor vertrek te regelen, zodat je je zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele vertragingen.

LET OP
Bij het kopen van je Machu Picchu toegangsticket óf Inca Trail ticket, heb je je paspoort nummer nodig en dit ticket m.n. het Inca Trail ticket, moet een paar mannden van te voren gekocht worden. Tip: gebruik je oude paspoort en geeft direct aan bij je locale travel agency dat je met een andere paspoortnummer naar Peru gaat reizen. Dan houden ze daar rekening mee en zorgen ze dat het numemr op je inca trail tickt nog veranderd kan worden. Je moet wel je oude paspoort bij je hebben in Peru, let daarop als je bij de Gemeente je nieuwe paspoort krijgt.

Salkantay Trek Machu Picchu

2 – Reisverzekering

Een verzekering is altijd belangrijk als je op reis gaat, vooral naar een ver land reist zoals Peru. Zorg ervoor dat je een verzekering heeft die dekking biedt voor medische kosten, reisannuleringen en verlies of diefstal van bagage.

3 – Neem de juiste vaccinaties

Peru is een tropisch land en daarom worden voor een reis naar Peru de volgende vaccinaties aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de GGD:

 • DTP (difterie, tetanus en poliomyelitis)
 • Hepatitis A
 • Hepatitis B
 • Gele koorts (alleen als je naar de junge gaat)
 • Malaria (alleen als je naar de junge gaat)
 • Rabies (optioneel, wordt aangeraden als je veel op het platteland zult zijn en/of contact met dieren zut hebben)

Begin op tijd met je afspraken in te plannen (minstens zes weken voor vertrek naar Peru; en nog wat eerder als je sprake is van een speciale conditie zoals bv voor hartpatienten ivm de hoogteziekte).

Het weer in Peru

Het klimaat in Peru varieert sterk afhankelijk van de locatie. Het land is groot en beslaat verschillende klimaatzones, van de koude Andes-bergen tot de warme kustvlakte en het amazone gebied.

In de Andes is het klimaat koel en droog, met warme dagen en koude nachten. In Cusco, bijvoorbeeld, heeft het hele jaar door een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius. In de bergen kan het ‘s nachts behoorlijk koud zijn, dus zorg voor warme kleding voor je bezoek aan Cusco. Het regenseizoen begint in November/ december en loopt tot (eind) maart. De temperatuur is dan iets hoger dan tijdens de droge tijd.

Aan de kust van Peru is het klimaat warm en vochtig. Lima, de hoofdstad, heeft het hele jaar door een subtropisch klimaat met temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het regenseizoen hier loopt ook van november tot en et eind maart.

In het regenwoud van Peru is het klimaat warm en vochtig, met hoge temperaturen en veel neerslag. Hier is het het hele jaar door vochtig en tussen de 20 en 30 graden Celsius.

Lees meer over het klimaat tijdens de Inca Trail

Paklijst voor de Inca Trail en een reis naar Peru

Als je gaat hiken in Peru – de Inca Trail, of een andere hike naar Machu Picchu, is het belangrijk om je voor te bereiden en de juiste spullen mee te nemen.

Inca Jungle Trek biking Peru

Paklijst voor trekking in Peru

 • Rugzak: Een rugzak met een capaciteit van minimaal 35 liter is ideaal. Zorg dat de rugzak comfortabel zit en voldoende opbergruimte heeft voor je spullen.
 • Kleding: Neem comfortabele, ademende en waterdichte kleding mee, zoals een regenjas, warme trui, wandelshirts, korte broeken en warme onderkleding. Houd er rekening mee dat het weer in de Andes snel kan veranderen, dus neem voldoende laagjes mee.
 • Schoeisel: Goede wandelschoenen zijn cruciaal voor trekking in Peru. Zorg voor stevige en comfortabele schoenen die je voeten beschermen en ondersteunen en – heel belangrijk – zorg er voor dat ze heel goed ingelopen zijn.
 • Slaapzak: je je trektocht in Peru en de Inca Trail heb je een slaapzak nodig. Kies een slaapzak die geschikt is voor het koudere klimaat in de bergen. Als je niet met een slaapzal wilt rondreizen in Peru kun je deze ook huren in Cusco
 • EHBO artikelen: Een kleine eerste hulp kit met verbandmateriaal, pijnstillers en wat andere noodzakelijke items is aanbevolen. Vergeet je insecten repellent met hoge deet niet.
 • Zonnebrandcrème: Het is belangrijk om uw huid te beschermen tegen de zon. Neem zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor mee en liefst ook een pet (tegen de zon) en een muts (tegen de kou ’s avonds en ’s morgens vroeg).
 • Hoofd- of zaklamp: handig voor ’s avonds/‘s nachts bij de kampeerplaats.
 • Wandelstokken: Wandelstokken kunnen helpen bij het houden van je evenwicht en het verminderen van de impact op je knieën en enkels tijdens de trek. De Inca Trail bestaat uit veel, heel veel trappen. Je kunt ook wandelstukken huren in Cusco.

Omdat de Inca Trail niet zelfstandig gedaan mag worden maar alleen door geauthoriseerde agencies in Cusco, ben je altijd in een groep met een gids, kok, en dragers. Je hoeft dan ook niet zelf te zorgen voor een tent, matras en voedsel bij de Inca Trail. Neem wel zelf een waterfles mee en wat extra snacks!

Lees meer:

Over hoogteziekte voor of tijdens de Inca Trail

Hoogteziekte, ook bekend als acute bergziekte of ‘soroche’in het Spaans, ontstaat door het plotselinge verblijf op grote hoogte (boven de 2500 meter), waarbij er minder zuurstof in de lucht is. Hier zijn een aantal tips om hoogteziekte te voorkomen of te verminderen:

Acclimatiseren: Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de veranderende omgeving. Als je via Arequipa naar Cusco komt ben je alvast een beetje geacllimatiseerd; kom je rechtstreeks uit Lima, reken dan op minimaal 2-3 dagen acclimatiseren in Cusco. Tijdens die dagen kun je eventueel wel wat andere (rustige) tours doen, b.v. Cusco city tour of de Heilige Vallei. Je kunt beter niet naar Lake Humantay of Rainbow Mountain gaan tijdens deze eerste dagen; dat kun je dan na de Inca Trail doen. (*lees meer over tours in Cusco aan het einde van dit artikel)

Hydrateren: Het is belangrijk om extra veel water te drinken om je lichaam te helpen acclimatiseren (en te voorkomen dat je uitdroogt, wat altijd sneller het geval is in de hoogte)

Goed eten: Het is belangrijk om gezonde, energierijke maaltijden te eten tijdens de aanpassing aan de hoogte, maar neem de eerste dagen lichte maaltijden (zonder alcohol).

Doe het rustig aan: Vermijd zware inspanning en fysieke activiteit tijdens de eerste dagen op hoogte.

Medicatie: Sommige mensen nemen acetazolamide (Diamox) tegen hoogteziekte te verminderen. In principe is dit niet nodig als je ‘gewoon gezond’ bent. Bij hartklachten, of andere serieuze problemen, overleg altijd eerst met een arts voordat je dit medicijn gebruikt.

Zuurstof: Als je ernstige symptomen heeft, kan extra zuurstof helpen om de symptomen te verminderen. De betere hotels in Cusco hebben zuurstof tanks, en de betere agencies hebben altijd zuurstof bij zich tijdens de Inca Trail.

Als je serieus last van hoogteziekte hebt kun je het beste om naar een lager gelegen gebied te gaan en je activiteiten te beperken. Als je in Cusco bent, is de Sacred Valley of Heilige Vallei de beste (en ook enige) optie. Als de symptomen aanhouden of verergeren, kun je het beste medische hulp zoeken.

Meer over hoogteziekte tijdens de Inca Trail
Meer over gezondheid en veiligheid tijdens de inca trail en in Cusco

Voorbereiden op een hike in Peru

Een meerdaagse trekking zoals de Inca Trail vereist wat fysieke voorbereiding om ervoor te zorgen dat je de uitdagingen van de Inca trail aan kunt. Hier zijn wat tips om je fysiek voor te bereiden op een meerdaagse trekking in Peru:

Hike llama Inca Trail

Tips voor het Voorbereiden de Inca trail in Peru

 • Begin met wandelen: Loop elke dag een beetje verder te lopen om je uithoudingsvermogen op te bouwen.
  Indien mogelijk, probeer wat te oefenen met het lopen van bergen en hellingen om je spieren te versterken.
 • Doe krachttraining: Krachttraining is belangrijk om je spieren te versterken en je balans te verbeteren, en dat zal tijdens de Inca Trail goed van pas komen.
 • Train je uithoudingsvermogen door het lopen van lange afstanden of andere sporten zoals b.v. fietsen of zwemmen.
 • Eet gezond: Gezonde voeding is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de uitdagingen van de Inca Trail trail en je reis naar Peru.
 • Slaap genoeg: Zorg voor voldoende slaap om je energie op peil te houden voor de volgende dag. Zorg dat je goed uitgerust aan de Inca Trail begint, dus niet de dagen er voor in Cusco tot laat op blijven en/of uit gaan.
 • lees de voorschriften voor de Inca trail.

Tours en Accommodatie in Cusco

Onderdak in Cusco
Er zijn veel leuke hostels en hotels in Cusco in het stadscentrum (rondom de Plaza de Armas), in de populair wijk San Blas, en richting de San Pedro markt, of bij de Avenida del Sol. Je kunt direct bij hotels boeken, bij je Inca Trail agent in Cusco, of via booking sites als Booking of Trivago.

Tours in Cusco.
Naast tours naar Machu Picchu en trekkings biedt Cusco nog veel meer en er zijn veel verschillende tours in Cusco. Tijdens de dagen vóor de Inca Trail – tijdens de periode van acclimatisatie – kun je Cusco verkennen, zelfstandig of b.v met de Cusco City Tour.

Plaza de armas Cusco Omdat de Heilige Vallei wat lager ligt dan Cusco, kun je hier ook gerust heen, met b.v. de Sacred Valley tour, of je gaat er zelfstandig op uit en gaat b.v. Pisac en Ollantaytambo verkennen. Pas op voor te grote inspanning.

De Sacred Valley biedt veel mogelijkheiden voor outdoor tours en adentures sports zoals river raften, quad biken, mountain biken, zip line en nog meer. Dit soort tours kun je beter ná de Inca Trail doen of in elk geval niet, als je net pas in Cusco bent.

Tours naar b.v. Lake Humantay en Rainbow Mountain vinden ook plaats op grote hoogte dus het is belangrijk om goed geacclimatiseerd te zijn voor dat je naar deze prachtige bestemmingen gaat.

Interested in hiking the IncaTrail?

Contact Inca Trail – Peru

You might also want to read:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *