Inca Trail Peru | Blog

Blog Inca Trail

All you need to know for the best Inca Trail Experience

The Inca Trail the iconic 4-day hike to the Inca Citadel Machu Picchu.
The classic Inca trail runs 42 km long high up in the beautiful Andes Mountains in Peru.

3107 views

Machu Picchu met kinderen: de beste tips

Tips for Visiting Machu Picchu with kids

Machu Picchu met kinderen: de beste tips | Machu Picchu staat op de bucketlist van veel reizigers. Machu Picchu is dan ook een van die ongelooflijke plaatsen die je in Peru wilt ervaren. De bijzondere schoonheid en de magie van de Inca-ruïnes verleiden zelfs de meest ervaren reiziger.

Maar zullen je kinderen ook genieten van Machu Picchu? Is het een goed idee om Machu Picchu te bezoeken als je met (jongere) kinderen of tieners in Peru reist? Is het aan te raden om Machu Picchu met kinderen te doen? Lees gauw verder: Machu Picchu met kinderen: de beste tips.

Allereerst: twijfel er niet aan dat je kinderen zullen genieten van elke hoek van Machu Picchu. De reis er naar toe, de natuur, de omgeving, de uitzichten, de stenen, de geschiedenis, de eindeloze Inca-trappen en last but not least… de lama’s! Als je de Inca-stad wilt bezoeken, begin dan met het voorbereiden van je reis en lees onze tips voor Machu Picchu met kinderen, om je ervaring zo comfortabel, veilig en aangenaam mogelijk te maken.

 

Hiking with kids

 

In 1981 uitgeroepen tot Peruaans historisch heiligdom, in 1983 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en in 2007 uitgeroepen tot wereldwonder, is het geen verrassing dat Machu Picchu elk jaar enorme hoeveelheden bezoekers ontvangt. Volgens Peru Telegraph ontving de Inca-citadel in 2018 het ongelooflijke aantal van 1.578.030 bezoekers, 12 procent meer dan het jaar ervoor.

 

1 – IS DE HOOGTE EEN PROBLEEM?

De hoogte zou voor kinderen geen groter probleem moeten zijn, maar neem de tijd om te acclimatiseren. Het eerste deel van een avontuurlijke reis met het gezin naar Machu Picchu is het acclimatiseren aan de grote hoogten in de Peruaanse Andes. Gelukkig zou Machu Picchu’s hoogte van 2.430 m niet het grootste probleem moeten zijn, maar aangezien je als eerste in Cusco (3400 m) aankomt, raden we je aan wat tijd te nemen om te acclimatiseren in Cusco.

Anderen dalen liever eerst af en gaan direct na aankomst in Cusco naar de lager gelegen Heilige Vallei van de Inca’s, die beduidend lager ligt. Behalve dat het lager en dus handiger is, is het een prachtige plek, vol met fantastische dorpen en vol ruïnes. De temperatuur is over het algemeen iets hoger dan in Cusco.

 

Travel in peru with kids

 

Veel reizigers (met of zonder kinderen) kiezen ervoor om een nacht (of meer) door te brengen in Urubamba op 2870 m of in Ollantaytambo; hier is het treinstation waar je de trein naar Machu Picchu kunt nemen. Terwijl je op je gemak de Heilige Vallei verkent, zal je lichaam zich langzaamaan aanpassen aan de hoogte. Op deze manier kun je het bezoek aan Cusco plannen voor na je Machu Picchu-reis.

Hoe kom je in de Heilige Vallei vanaf de luchthaven van Cusco?

 • Maak van tevoren afspraken en organiseer uw vervoer met een lokaal reisbureau in Cusco of met uw hotel in de Heilige Vallei
 • Neem een taxi op de luchthaven van Cusco (dit is misschien wel de duurste optie). Je kan echter ook buiten een taxi nemen. De taxi doet er ongeveer 1,5 uur over.
 • Reis met de lokale bus. Neem een taxi naar het stadscentrum van Cusco waar je de bus naar Urubamba kunt nemen. De busreis duurt +/- 1,5 uur en bussen vertrekken doorgaans zeven dagen per week tussen 7.00 en 20.00 uur. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn en hoe moe ze zullen zijn, is dit de meest ‘gecompliceerde’ optie, maar zeker uitvoerbaar.

 

Richtlijnen van de Harvard Medical School voor degenen die boven de 3050 meter gaan, zijn onder meer: ervoor zorgen dat je niet te veel beweegt, rust neemt en veel water drinkt! Minderjarigen moeten minstens 1 tot 1,5 liter water per dag drinken. Zorg voor gezonde en lichte maaltijden, aangezien de spijsvertering ook langzamer verloopt. Je hebt misschien wel eens gehoord van cocathee en de voordelen ervan op grote hoogte, maar het wordt niet aanbevolen voor kinderen. Een goed alternatief is citroensap.

 

2 – HOE KOM JE BIJ MACHU PICCHU: TREIN OF TREK?

Machu Picchu Trektochten: kinderen zijn toegestaan, maar het wordt aangeraden om rechtstreeks met de trein te gaan.

Machu Picchu met de trein

Er zijn veel manieren om Machu Picchu te bereiken en de meest populaire zijn met de trein of een Machu Picchu-trektocht. Met kinderen is de gemakkelijkste en aanbevolen optie om met de trein te gaan. De trein vanuit Ollantaytambo leidt rechtstreeks naar de Inca-citadel met 50% korting voor kinderen jonger dan 11 jaar. Kindern tussen 0 en 2 jaar kunnen gratis reizen, als ze dezelfde zitplaatsen bezetten als hun ouders.

Machu Picchu-trektochten

Als je van wandelen houdt en je voelt dat je kinderen hiertoe bereid zijn, kun je een Machu Picchu-trektocht kiezen. De meest populaire zijn de Klassieke 4-daagse Inca Trail, de Salkantay-trektocht en de Lares-trektocht. Hoewel er geen officiële leeftijd is om deel te nemen aan deze tochten, accepteren de meeste touroperators in Cusco geen wandelaars onder de 8/9 jaar.

Als je een Machu Picchu-trektocht wilt doen, overweeg dan om een extra portier in te huren om de rugzak(ken) van je kind(eren) te dragen als je de Inca-route doet, op de Salkantay en Lares-trek zijn er extra paarden beschikbaar. EHBO-uitrusting is altijd aanwezig op alle tochten.
 

Machu Picchu hike with kids

 

Onthoud dat de Inca Trail-vergunningen vaak maanden op voorhand uitverkocht geraken, dus de Inca Tail is alleen een optie als je dit tussen 5 – 8 maanden van tevoren kunt regelen. Lees hier hoe je de Inca Trail boekt.

 

3 – MACHU PICCHU BEZOEKEN

Kijk uit waar je loopt – de Inca’s hadden geen strikte veiligheidsnormen!

Het lijkt erop dat de Inca’s geen strikte veiligheidsnormen hadden, dus de gouden regel met (en zonder) kinderen is: pas op waar je loopt. Is Machu Picchu veilig om met kinderen te reizen? Ja, maar houd ze in de gaten, laat ze de ruïnes niet zelf verkennen. Machu Picchu bezoeken is geen wandeling door het park. Sommige wegen zijn onstabiel, niet verhard en glad; je wilt niet dat ze vallen.

Huayna Picchu – Niet voor kinderen onder de 12 jaar

Huayna Picchu steekt 350 meter boven Machu Picchu uit en biedt een fantastisch uitzicht over de citadel en de omliggende landschappen. Het pad is echter steil en de (officiële) minimumleeftijd om te beklimmen is 12 jaar. Als je overweegt om omhoog te klimmen en je kinderen zijn ouder dan 12, zorg er dan voor dat je dicht bij je kinderen blijft en ver achter andere mensen loopt om risico’s te voorkomen. De wandeling naar Huayna Picchu is erg steil en krijgt de bijnaam: de trappen van de dood, wat waarschijnlijk genoeg zegt.
 

Machu Picchu family kids

 

4 – EEN BEZOEK VAN MACHU PCCHU MET KINDEREN: ALGEMENE TIPS

 • Neem twee dagen voor je bezoek aan Machu Picchu: boek een hotel in Aguas Calientes en bezoek Machu Picchu de volgende dag.
 • Zorg ervoor dat je het Machu Picchu-ticket, de trein- en buskaartjes (van Aguas Calientes tot aan de ruïnes) allemaal voor de juiste data boekt, want wijzigingen zijn niet toegestaan en de regels zijn erg streng. Koop je Machu Picchu-ticket van tevoren! Kinderen onder de 6 zijn gratis!
 • Vergeet niet alle paspoorten mee te nemen (ook kinderen jonger dan twee jaar).
 • Als je het gedoe van het online boeken van alle verschillende tickets wilt vermijden, kun je een complete Machu Picchu Tour boeken bij een reisbureau in Cusco.
 • Reis je met een baby of peuter jonger dan twee jaar, dan moet je een half uur voordat de trein vertrekt met het paspoort van de baby naar de balie van de spoorwegmaatschappij.
 • Je kunt met ca. 8 kilo bagage reizen op de trein en de rest berg je op in het treinstation.
 • De meeste hotels in Aguas Calientes bieden een gratis ophaalservice vanaf het treinstation aan, maar je moet er misschien om vragen
 • De bussen tussen Aguas Calientes en Machu Picchu vertrekken elke 15 minuten; de rit duurt ongeveer 20 minuten.
 • De bus gaat kronkelend de bergweg op naar Machu Picchu. Als je kinderen last hebben van misselijkheid, geef ze dan medicijnen tegen reisziekte.
 • Er staat normaal gesproken een grote rij voor de eerste bussen naar Machu Picchu (de eerste bus vertrekt om 5.30 uur), maar als de zonsopgang te vroeg is voor je kinderen, zijn de bussen rond 7.00 en 7.30 uur minder druk. Daarna wordt het weer drukker (vanaf het moment dat de treinen aankomen met de mensen die een eendaagse Machu Picchu tour doen
 • 2 tot 3 uur is een goede hoeveelheid tijd om Machu Picchu met kinderen te verkennen: binnen deze tijd kun je rond de site lopen, foto’s maken en rondhangen met de lama’s en alpaca’s.
 • De enige toiletten op Machu Picchu zijn bij de hoofdingang. Zorg ervoor dat je ze gebruikt voordat je de ruïnes betreedt. Als je eenmaal binnen bent, kun je de ruïnes slechts één keer verlaten en opnieuw betreden (om het toilet te gebruiken). Zorg ervoor dat je wat munten hebt om voor het toilet te betalen.
 • Zorg voor voldoende water.

You might also want to read:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *