Inca Trail Peru | Blog

Blog Inca Trail

All you need to know for the best Inca Trail Experience

The Inca Trail the iconic 4-day hike to the Inca Citadel Machu Picchu.
The classic Inca trail runs 42 km long high up in the beautiful Andes Mountains in Peru.

3716 views

De lama’s van Machu Picchu

The llamas of Machu Picchu

De lama’s van Machu Picchu. | Een van de bijnamen van Peru is “het land van de lama’s”. Wie houdt er niet van lama’s? Lama’s zijn representatief voor de Peruaanse cultuur en als je door Peru reist, heb je ontelbare mogelijkheden om dit mooie dier te zien en er foto’s van te maken. Een van de beste en meest iconische plaatsen is de Inca-citadel Machu Picchu.

De donzige en grappige lama’s staan bekend als serene, vriendelijke en nieuwsgierige dieren. Lama’s drukken emoties uit door hun enorme ogen en komische gebaren. Ze zijn sociaal en vinden het leuk om in een groep van hun soort te zijn. Het is bekend dat ze met elkaar contact leggen; wat kan worden waargenomen door speels gedrag zoals ‘knuffelen’ (met hun nek) en ‘worstelen’.

Lama’s selfies

Als je door Machu Picchu loopt, kom je misschien in de verleiding om veel foto’s en Insta-verhalen te maken van de lama’s die daar leven. Is het een goed idee om een lama-selfie te maken? Ja, je kunt selfies maken. Lama’s zijn erg fotogeniek. Wees echter voorzichtig! Lama’s tolereren dat mensen dichtbij komen en ze observeren, maar doe het met de nodige gereserveerdheid. Als lama’s zich bedreigd voelen, kunnen ze spugen om zichzelf te verdedigen. Zorg ervoor dat je ze met liefde en geduld behandelt; lama’s zijn erg sociale wezens en kunnen goede huisdieren zijn.

Beste tijd om de lama’s te zien

Tijdens de 12e eeuw maakten de Inca’s deel uit van een verscheidenheid aan stammen in Zuid-Amerika. 300 jaar later waren ze in staat om te floreren en hun grenzen uit te breiden in het noorden van het huidige Ecuador, en in het zuiden tot in het moderne Argentinië, Bolivia en Chili. Zoals uitgelegd door The Guardian: Lama-mest leverde een soort mest die de mogelijkheid creëerde om maïs op buitengewone hoogten te verbouwen, waardoor de calorie-inname voor de Inca’s toenam en hun weg opende om uitgestrekte delen van Zuid-Amerika te veroveren.
Hoewel recente bevindingen de lama’s geloofwaardigheid geven voor het ondersteunen van de enorme groei van het Inca-rijk, wordt deze ontwikkeling traditioneel toegeschreven aan de naar macht beluste keizer Pachacuti (1438 – 1471) en archeologen geloven over het algemeen dat de Inca-citadel van Machu Picchu ter ere werd gebouwd van deze 9de Inca-heerser. Na de Spaanse verovering van Tawantinsuyu (de Inca-staat) in de 16e eeuw, begon de Inca-beschaving aan de ondergang.

Ben je geïnteresseerd om van Machu Picchu te genieten in de aanwezigheid van deze mysterieuze en schattige dieren? Dan raden we je aan om de dag voor je Machu Picchu Tour * in Aguas Calientes te slapen. De beste manier om wat tijd met de lama’s door te brengen, is door zo vroeg mogelijk de citadel binnen te gaan. Het vinden van de lama’s zal gemakkelijk zijn, ze zullen ronddwalen en gras eten. Exacte cijfers ontbreken, maar bronnen zeggen dat er ongeveer 25 lama’s leven in Machu Picchu. De lama’s behoren tot de Peruaanse staat. De lama’s die op Machu Picchu wonen, worden gebruikt om in contact te komen met buitenlandse bezoekers. Soms lijkt het zelfs alsof ze met of voor jou poseren!

* veel alternatieve Machu Picchu Treks (zoals de Salkantay Trek) eindigen in Aguas Calientes; alleen de klassieke 4-daagse Inca Trail niet, maar als je de Inca Trail wandelt, kom je ook vroeg aan in Machu Picchu.

The llama in Inca time

De lama in Inca-tijd

Historisch gezien hebben de Inca’s de lama’s gedomesticeerd, evenals alpaca’s (familieleden van lama’s die worden getemd om hun zachte wol) en cavia’s. Lama’s waren cruciaal voor de ontwikkeling van het Inca-rijk. Ze werden gehouden voor hun vlees en bont. Maar de Inca’s gebruikten de lama’s ook als lastdieren. Lama’s kunnen gemakkelijk op bergachtige grond lopen en dragen een kwart van hun gewicht dankzij hun dikke leren zolen.

Lama’s werden ook vaak geofferd voor de Inca-goden (vooral tijdens de Inti Raymi, een van de belangrijkste Inca-ceremonies). Desalniettemin waren lama’s ook erg belangrijk voor hun mest.

Kenmerken van lama’s

Lama’s (wetenschappelijke naam: Lama Glama) zijn herbivoren, gedomesticeerde zoogdieren van de familie Camelidae. Net als kamelen kunnen ze overleven op kleine hoeveelheden water. Dankzij hun uitgebreide en prominente haar, dat hun een ‘donzige’ look geeft, blijven ze warm tijdens de koude Andes-nachten. De jassen van lama’s kunnen zwart, wit, bruin of roodachtig zijn. Ze hebben een levensduur van ongeveer 20 tot 30 jaar en bereiken een lengte van ongeveer 160 cm.

Lama’s in de hoogte

Llamas in the altitude

Door de hoge ligging van de Andes is er een lage luchtdruk. Lama’s kunnen echter zonder problemen op deze hoogten leven vanwege de hoge hoeveelheid hemoglobine in hun bloed. Dankzij het hoge hemoglobinegehalte kunnen ze zuurstof opnemen op een gemiddelde hoogte van 4000 meter boven zeeniveau.

Grappige lama-feitjes:

  • Een overvolle geladen lama zal gaan liggen en niet bewegen totdat je wat gewicht hebt afgenomen
  • De draagtijd van een lama is ongeveer 350 dagen
  • Lama’s hebben drie magen en eten gras, onkruid en andere planten
  • Peru is de thuisbasis van ongeveer 90% van de alpaca’s en 26% van de lama’s in de wereld
  • Baby Alpaca is NIET de vezel van een pasgeboren baby-alpaca, maar een soort Alpaca-vezel, afkomstig van de eerste scheerbeurt. Baby Alpaca is een zeer dure wol die afkomstig is van de onderkant van de nek en de buik, wanneer het dier jonger is dan een jaar.

Lama’s versus Alpaca’s

De meeste kameelachtigen die je op Machu Picchu ziet, zijn lama’s. Je kunt echter ook de verwante alpaca tegenkomen. Hoewel vergelijkbaar, zijn de belangrijkste verschillen tussen lama’s en alpaca’s te zien tussen hun oren, vacht en grootte. De oren van de lama zijn langer en gebogen, terwijl die van de alpaca korter en recht zijn. Bovendien is de lama bijna twee keer zo groot en zwaar. Lama’s wegen ongeveer 90 tot 158 kg, terwijl Alpaca’s normaal 45 tot 68 kg wegen.

Bovendien hebben lama’s langere gezichten terwijl die van de alpaca’s harig zijn, wat ze hun beroemde schattige uiterlijk geeft. Een andere manier om het verschil tussen lama’s en alpaca’s te ontdekken, is door te kijken welk dier het zachtst is. Lama’s hebben een harde bovenvacht, terwijl alpaca’s zacht, dicht en snelgroeiend haar hebben.

Llamas vs Alpacas

Spugen lama’s?

Hoewel beide soorten sociaal zijn, zijn lama’s meestal wat onafhankelijker. Dit betekent dat ze zich eerder zullen beschermen. Beide dieren spugen, maar dit gebeurt zelden. Als een lama of alpaca spuugt, zal dat zijn wanneer het zich bedreigd voelt. Lama’s zijn meer vatbaar voor spugen dan alpaca’s.

Beide soorten zijn ongeveer 5.000 jaar gedomesticeerd. Vanwege hun zachte haar worden alpaca’s over het algemeen gehouden voor hun vacht, die luxe vezels produceert. Lama’s worden meestal gehouden voor hun vlees en als lastdragende dieren vanwege hun grotere formaat.

Do llamas spit?

Herkomst: Guanaco en Vicuña

Als je geluk hebt, kom je tijdens je Peru-reis de wilde voorouders van de lama’s en alpaca tegen! De twee soorten kameelachtigen die in de hoge Andes leven, zijn de guanaco en vicuña. Algemeen wordt aangenomen dat de lama de gedomesticeerde afstammeling is van de guanaco en dat de alpaca verwant is aan de vicuña.

De vicuña deelt veel kenmerken met de alpaca: klein, slank, weegt ongeveer 68 kg, meet ongeveer 80 cm tot de schouder en heeft kleine oren. Beide soorten hebben een zeer zachte vacht. De vicuña produceert dit echter in een zeer kleine hoeveelheid: slechts ongeveer één pond per jaar.

Hoewel kleiner, deelt de guanaco kenmerken met de lama: ruw buitenhaar en een zachte ondervacht. Momenteel zijn zowel de guanaco als de vicuña in gevaar. Gelukkig is het verboden om erop te jagen.

Andere plaatsen in Peru waar lama’s te zien zijn:

  • Awanacancha (Heilige vallei van de Inca’s, op de weg van Cusco naar Pisac): dit kameelfokcentrum wordt ook wel een “levend museum van los Andes” genoemd.
  • Rainbow Mountain nabij Cusco.
  • Arequipa.
  • Langs de Ausangate Trek
  • Cusco stad en ook vlakbij Sacsahuaman.

Andere landen in Zuid-Amerika waar lama’s leven:

Nog een grappige lama-video:

You might also want to read:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *