GESCHIEDENIS

Mural

De oorsprong van Cusco ligt ergens in de pre-historie. Archelogische vondsten onthullen dat er een primitieve bevolking in de vallei van Cusco heeft geleefd geveer 3000 jaar geleden (behalve op de marshy bodem van de vallei) en zij vertellen ons iets over de cultuur. Er is informatie over de culturen van Chanapata en Marcavalle. Hun constructies dienden als fundamenten voor de Inka tempels zoals Qoricancha en The tempel van de zon.

Er zijn vele legendes over de oorsprong van Twantinsuyo. Een van die legendes verteld ons hoe Manco Capac en zijn zuster en vrouw Mama Ocllo, half goden en kinderen van de Inti vader, ontsprongen uit het meer van Titicaca met de missie om een nieuw koninkrijk te vinden dat de levenscondities in de dorpen zou verbeteren.

Manco Cápac en Mama Ocllo moesten net zolang zoeken totdat ze een plaats gevonden hadden waar de grote pot met goud, dat Manco Capac droeg, zou zinken in de grond. Zij trokken naar het noorden en arriveerden in Pacarec Tampu (Pacaritambo) alwaar zij rusten in een kleine grot; bij zonsopgang zetten zij hun tocht verder naar het noorden en arriveerden bij de heuvels van Huanacaura en daar verdween de grote pot met goud in de grond en stichten zij de stad Cusco (betekend: de navel van de wereld).

Het is een geven feit dat de culturen van de hooglanden, zoals Wari en Tiahuanaco een grote invloed hadden op de Inka cultuur. De eerste bewoners vormden de Hanan Cusco met meer kennis en ontwikkelingen in de agricultuur en archeologisch technologie. Bewoners van andere gebieden die hoorden van hun succes, onderworpen zich aan hen en dus Tahuantisuyo groeide, het grote rijk van de Incas, na 14 heersers, bereide zich uit naar het noorden van Colombia, en van Chili naar het zuiden van Argentinië. De hoofdstad Cusco reikte miximale splendour.

Van de eerste Inkas weten we niet meer dan de namen en de legendes, genaamd de mythes van de Inkas. We hebben iets meer informatie over bijvoorbeeld de Pachacutec (hij die de aarde beweegt) , de grote heerser, die Cusco transformeerdd en reconstrueerde. Het grootste deel van de archeoligische monumenten die we nu in Cusco zien, was zijn werk. Zijn zoon Tupac Llupanki was een grote heerser, zijn kleinzoon Waynacapa gaf het koninkrijk splendour, terwijl zijn achter kleinkinderen Huascar en Atahuallpa verwikkeld waren in interne beslommeringen totdat de Spanjaarden kwamen en de stad bezetten in 1533, dankzij de steun van de Inka steden, die de spanjaarden zagen als bevrijders en uiteindelijk ook onderdanen werden van de Spaanse kroon.

In die tijd Cusco was een stad van architectuur met grote pleinen, grote tempels en paleizen gedecoreerd met goud. Vele van deze colosale construties betaan nog steeds

De Spanjaarden bouwden hun constructies op de Inka muren en volgend de lijnen van de Inka straten. Zij bouwden diverse gebouwen, kerken en stichten een floriserende school voor kunst (17th – 18th eeuw), vertegenwoordigd door diverse schilders en artisten (schilderen van de Cusco schhol, de piuplit van San Blas, de custofy van de kathedraal en de kerk van La Merced, etc.) De mix van Andeaanse en Spaanse culturen heeft de architectuur en de bevolking hele speciale karakteristieken geven. Het is een stad met onvergelijkbare schoonheid dat vol trots bewaart blijft in haar gebruiken en tradities, terwijl tegelijkertijd de stad zich geleidelijkaan aanpast aan de moderne tijd.

Hieraan moet toegevoegd worden de unieke geografische ligging en de geweldige landschappen waarin Cusco ligt. Cusco is de meest bezochte toeristische plaats in Peru, en de vele attracties van de stad en de omgeving, zoals de Verlaten stad van de Inkas, Machu Picchu, maken het een van de hoogtepunten om te bezoeken in de wereld, met uitstekende kwaliteit in de toeristische sector.